Insats för att hjälpa krigsskadade i Ukraina

Idag finns det få ortopedingenjörer som kan möta det ökande behovet av hjälp. Antalet personer med krigsskador i Ukraina är stort och nyligen var personal från Avdelningen för rehabilitering (AFR) på Hälsohögskolan (HHJ) vid Jönköping University (JU) i Polen för att träffa ukrainska rehabiliteringsspecialister och kartlägga vilken typ av kompetensutveckling som behövs.

En stor grupp människor ler och tittar in mot kameran

Personal från Hälsohögskolan tillsammans med personal från svenska rehabiliteringskliniker och rehabiliteringspersonal från Ukraina samlades i Polen för att kartlägga kunskapsbehov.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har landets socialdepartement uppskattat att över 300 000 personer har någon form av funktionsnedsättning. Många av dessa behöver hjälpmedel som ortoser (stödjande skenor) och proteser. Men för närvarande finns det endast 24 ortopedingenjörer i Ukraina som kan möta detta behov.

Under besöket i Warszawa deltog, förutom personal från Hälsohögskolan, också några svenska rehabiliteringskliniker.

- Detta möte var ett viktigt steg för att förstå den kulturella kontexten, utmaningarna och prioriteringarna hos våra ukrainska kollegor. Under resten av projektet kommer vi att erbjuda möjligheter för ukrainska rehabiliteringsspecialister att utveckla kunskaper och färdigheter inom områden som de själva har identifierat som nödvändiga för att ge bästa möjliga vård till sina patienter, säger Nerrolyn Ramstrand, professor i ortopedteknik och projektkoordinator.

En grupp människor lyssnar till en presentation.

Föreläsning av personal på Hälsohögskolan för de ukrainska kollegorna.

"Ett meningsfullt projekt"

Nästa steg är att ta fram online-moduler baserade på kunskapsbehoven som framkom vid träffen i Polen. Projektgruppen har även börjat planera besök för de ukrainska kollegorna på rehabiliteringskliniker i Sverige samt möjligheten att erbjuda pedagogiska praktikplatser på HHJ vid JU.

En grupp människor sitter och diskuterar kunskapsbehoven i Ukraina.

Genom föreläsningar, workshops och gruppdiskussioner kunde kunskapsbehoven pekas ut.

Projektet finansieras av Svenska Institutet och kommer att pågå i två år. Det samordnas av personal från AFR på Hälsohögskolan tillsammans med två ukrainska icke-statliga organisationer (Patients of Ukraine och ProtezHub).

- Som ortopedingenjör känns ett projekt som detta djupt meningsfullt. Det går rakt till kärnan av vad vi gör. Att det fokuserar på långsiktiga mål genom utbildning, snarare än kortsiktiga nödsituationer, gör det både spännande och givande. Att samarbeta med ukrainska kollegor är en ödmjuk upplevelse, och det känns som att jag bidrar – om än i liten skala – till att motverka de många destruktiva krafter som för närvarande är i spel, säger Rickard Bergman, universitetsadjunkt.

Läs mer om samverkansprojektet här

2025-05-21