Vilka läraktiviteter som är möjliga påverkas av flera faktorer:

  • graden av flexibilitet som din kurs ska erbjuda
  • antalet studenter
  • de organisatoriska förutsättningarna
  • de lärandemiljöer du har tillgång till.

Oavsett vilken undervisning du vill bedriva så finns alltid behov av struktur och ordning, planering av lärandemiljöer och läraktiviteter samt möjlighet till nätverkande och gemenskap.

Struktur och ordning

Behovet av struktur kan gälla allt från ordningen på undervisningsmoment till information i en studieguide.

En student bör själv ha möjlighet att ta reda på:

  • tider
  • länkar
  • material
  • uppgifter
  • etc.

Det behöver också vara tydligt vem man kan fråga om något är oklart.

Ofta löser man detta med befintliga system som schema och lärplattform samt genom att träffa studenter i samband med undervisning. Men om man inte ses regelbundet, är det extra viktigt att instruktioner och information är tydliga.

När du arbetar med flexibla undervisningsformat som ofta innefattar mer komplicerad logistik, teknik och fler lärmiljöer är strukturen extra viktig även för dig som lärare.

I din pedagogiska planering behöver du skapa överblick även över logistiska behov: bokning av extra grupprum, riggning av teknik, övning på att hantera teknik för både dig och dina studenter, körschema inkl. luft för oförutsedda händelser. Och glöm inte att starta upp hybridsessionen i god tid för att säkerställa att allt fungerar som det ska utan att det tar av undervisningstiden.

Inför uppstart av undervisningen behöver du också planera in ett samtal med dina studenter om etikett vid hybridundervisning, t.ex. när mikrofonen kan vara på och inte, hur man tar ordet, när kameran behöver vara på eller inte och allmän ”code of conduct”.

Lärmiljöer

Platsen där lärandet sker har stor påverkan på lärandet i sig. Men det påverkar även motivation, inspiration, känsla av välkomnande och trygghet. Det kan också bidra till kreativitet och ge möjligheter till interaktion, produktion och presentation.

Oavsett om lärmiljön består av ett fysiskt rum, ett virtuellt eller någon form av kombination, t.ex. ett lärcenter som samtidigt är online, så ger layouten dig en uppfattning om vad som förväntas ske och hur pass aktiv studenten förväntas vara.

  • En stor gradängsal med fasta stolar i rader och ett podium längst fram låter dig ana en längre föreläsning med lite till ingen interaktion. Studenten intar en ganska passiv roll.
  • En sal med grupper av bord och stolar (active learning classroom) antyder samarbete och interaktion. Studenten intar en aktiv roll.
  • En hybridsal med grupper av bord och stolar och angränsande grupprum eller rum i rummet framkallar förväntningar på samarbete och interaktion över rumsgränser. Studenten intar en aktiv roll.
  • En sal med flexibel möblering ger förväntningar på aktivt lärande med exempelvis case-metodik eller team-based learning. Studenten intar en aktiv roll.

“Rummet” du har tillgång till behöver tillhandahålla rätt förutsättningar och verktyg för det som är tänkt ska ske där. När du bokar salar behöver du därför både informera om antalet studenter och om pedagogiska och tekniska behov. Graden av flexibilitet påverkar vilken typ av hybridsal du behöver. En möjlighet är också att använda flexibla klassrum som kan fungera för en mängd olika scenarion och som enkla anpassa till dina pedagogiska behov.

Kvalitet i undervisningsmaterial

För att underlätta studierna är inte bara kvaliteten på ljud och ljus viktig. För att tillgängliggöra undervisningsmaterialet behöver detta också hålla hög kvalitet. Exempelvis är det viktigt att du använder dig av OCR-inläsning om du vill lägga upp kopierat material digitalt. Du kan också använda en app för att omvandla pappersbaserad data till digital form. Annars är det inte möjligt att arbeta vidare med materialet för studenten.

Tänk också på att använda digitala whiteboards som lätt kan delas online. Ett alternativ är en analog whiteboard med en kamera för att studenter online ska kunna se vad du skriver.

För att visa experiment eller enstaka artefakter kan en dokumentkamera fungera fint.

Läraktiviteter

När du som lärare designar läraktiviteter, behöver du utifrån de pedagogiska målen skapa en helhet som fungerar för både de studenter som befinner sig på campus och för dem online. Det fungerar sällan bra att använda ”gamla” campus-upplägg och ”hänga på” online-studenter. Det fungerar inte heller att utgå från ren distansundervisning och ”hänga på” campus-studenter.

De pedagogiska målen som du har för en lärandeaktivitet kan behöva uppnås på olika sätt beroende på var studenterna befinner sig. Olika ”rum” ger olika förutsättningar att åstadkomma en och samma sak genom sina olika funktionaliteter. Likvärdigheten i möjlighet till lärande är viktig.

Fundera också på vilken form av aktivitet du väljer. Måste exempelvis aktiviteter vara textbaserade eller skulle andra former kunna vara givande: ljud, bild, rörlig bild, praktiska uppgifter, rollspel, spelbaserat arbete (gamification), podd, digital whiteboard, studenter som medskapare av kursinnehåll etc.?

Nedan lyfter vi några exempel på hur du kan arbeta när du använder flexibla format.

När du har få synkrona tillfällen i undervisningen, är det speciellt viktigt att verkligen fundera på hur du använder dessa på bästa sätt. Förslagsvis använder du asynkrona inslag för lärande (litteratur, videofilmer, poddar etc.) som ska stödja de lägre nivåerna i Blooms reviderade taxonomi: komma ihåg och förstå. Asynkrona samarbetsformer kan också bidra till att stärka det grundläggande arbetet med förståelse av begrepp, strukturer och processer i ämnet.

Spara gärna de synkrona inslagen till lärande på högre nivåer i Blooms reviderade taxonomi, till exempel använda, analysera, värdera och skapa. För att öka möjligheten att kunna träffas synkront, kan du också lägga in synkrona tillfällen i mindre grupper. Det är lättare att hitta gemensamma tider då. Synkrona inslag i grupp kan dessutom bidra till att du som lärare kan spara din tid till helklassinslag. Studenterna har då genom asynkrona inslag och synkrona gruppinslag kommit en bra bit in i sitt lärande och är förhoppningsvis väl förberedda för att delta i helklassinslaget.

Interaktiva inslag, både synkrona i grupp och i helklass, bidrar på ett bra sätt till känslan av tillhörighet och ger engagemang och motivation.

Diskussioner kan hållas synkront eller asynkront över en längre tidsperiod. Använd diskussioner för att stödja studentsamarbeten, reflektion och träning i att ge kamratrespons. Olika system ger olika möjligheter:

För synkrona diskussioner i hybridform kan du använda exempelvis break out-rum eller chatt i Zoom eller Teams. För asynkrona diskussioner kan diskussionsforum i Canvas eller Teams användas.

Om möjligt bör studenter som befinner sig på olika ställen online ges möjlighet att interagera med campus-studenter. Tanken är att stödja lärandet genom att erbjuda fler perspektiv och dessutom skapa en känsla av tillhörighet till gruppen.

För samarbete över gränser fungerar gemensamma dokument bra. Gemensamma dokument kan skapas t.ex. i Word, Excel, PowerPoint, Whiteboards, OneNote och Loop.

Quiz används bland annat för att ge och få återkoppling. Resultaten kan användas för att identifiera områden som studenter tycker är svåra. Det ger möjlighet för dig som lärare att hjälpa studenter lite extra med de områdena.

I asynkrona aktiviteter kan du använda quizz (t.ex. i filmer och i samband med läsning av kurslitteratur) för att förstärka lärandet för studenterna. Ett annat förslag är att du bäddar in en film i ett diskussionsforum i Canvas, så att studenter kan reflektera eller ge återkoppling allt efter som de har tittat på filmen.

I synkrona aktiviteter kan du använda quizz för att ge möjlighet till studentaktivitet och interaktion i samband med undervisning.

Resultatet från digitala quiz kan du dessutom använda för att exempelvis

  • diskutera nyckelbegrepp
  • skapa underlag för gruppdiskussioner
  • ge återkoppling i realtid (automatisk rättning)
  • göra eventuella justeringar av nästa läraktivitet
  • få en överblick över studenters prestationer.

På JU finns flera verktyg tillgängliga som passar för att erbjuda quiz i utbildningen:

  • Canvas: Classic Quiz
  • Canvas: New Quizzes
  • Microsoft Forms: Quiz
  • JU Play: Video quiz
  • NanoLearning
  • Wooclap

För att snabbt få överblick över studenters åsikter, tankar eller gissningar kan ett responsverktyg vara till hjälp. Det finns stora likheter med quiz, men återkoppling ges i realtid. Använd responsverktyg för att:

  • låta studenter svara på frågor anonymt
  • få svar från många studenter under en läraktivitet
  • få fler studenter än de som vanligtvis tar ordet att svara
  • låta studenter testa sin kunskap som en del av föreläsningen
  • få feedback på hur väl studenter förstår i det nuvarande innehållet
  • identifiera områden som studenter tycker är svåra
  • samla in frågor eller feedback från studenter
  • visa en sammanfattning av studenters svar i realtid
  • skapa interaktivitet under en läraktivitet
  • använda som ”exitticket” i slutet av en läraktivitet.

De program som finns på JU och som kan användas som responsverktyg är Wooclap, Microsoft Forms och Zoom Polls. Särskilda licenser för andra verktyg kan också finnas på ditt bolag.

En loggbok kan vara användbar för att låta studenter reflektera över sitt eget lärande, hur arbetet fortgår i ett projektarbete eller saker som inträffar under ett verksamhetsförlagt utbildningsmoment.

Loggböcker kan hanteras som ett delat dokument i Word men det går också att nyttja Canvas-funktionen för diskussioner till detta. Genom att skapa grupper med endast en student i varje grupp och sedan skapa en gruppdiskussion får varje student tillgång till en diskussionyta som man har gemensamt med endast lärare i kursen.

Synkron kamratgranskning kan hanteras via Zoom, åtminstone själva feedbacktillfället. Studenter behöver sannolikt ha tid att studera varandras prestationer i förhand. Vill man hantera kamratgranskningen asynkront så finns möjlighet till detta i Canvas, där du som lärare kan slå på funktionen för kamratgranskning i en inlämningsuppgift. Tilldelningen studenter emellan kan göras antingen automatiskt eller manuellt.