Fakta

Samarbetspartners

Folktandvård Region Jönköpings län

Projekttid: 2025 - 2028

Forskare:

Nikki Savolainen, doktorand, Forskarskolan Hälsa och Välfärd, Hälsohögskolan, Jönköping University; Gislaved Folktandvård, Folktandvården Region Jönköpings län

Thomas Kvist, professor, bihandledare, Institutionen för odontologi, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Helena Fransson, docent, bihandledare, Odontologiska fakulteten, Malmö universitet

Fredrik Frisk, docent, huvudhandledare, Odontologiska institutionen, Folktandvården Region Jönköpings län; Hälsohögskolan, Jönköping University; Institutionen för odontologi, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Finansiär: Region Jönköpings län

Vetenskaplig litteratur om resultat av rotbehandling är fokuserad på tvärsnittsstudier eller kliniska studier i specialisttandvård och utbildningskliniker. Longitudinella studier av rotbehandlingar inom allmäntandvården saknas, samtidigt som majoriteten av rotbehandlingar görs i allmäntandvård.

Motiv till studien

I Sverige görs det ca 200 000 rotbehandlingar årligen, och utförs av både allmän- och specialisttandläkare, majoriteten i allmäntandvården. Studierna på behandlingsresultat är dock fokuserade på rotbehandlingar gjorda i specialisttandvård och på utbildningskliniker, där förutsättningarna inte motsvarar de inom allmän praxis. De få studierna som följer upp rotbehandlingar i allmäntandvården visar högre prevalens av apikal parodontit, samt en högre andel bristfällig rotfyllningskvalitet. Statistik och studier visar att behandlingspanoramat också har förändrats. En större andel av rotbehandlade tänder är molarer, som anses tekniskt mer komplicerade att behandla endodontiskt. Samtidigt minskar praktisk erfarenhet hos allmäntandläkare, när det totala antalet utförda behandlingar minskar generellt.

Syfte

Delstudie I: Studera prevalensen av apikal parodontit i rotfyllda tänder hos en svensk vuxen normalpopulation, samt ta reda på hur stor andel av rotfyllda tänder i samma population som har tekniskt adekvata vs inadekvata rotfyllningar?

Delstudie III: Studera resultat av rotbehandling i allmäntandvård i Sverige med avseende periapikalstatus, tandöverlevnad, rotfyllningskvalitet och smärta.

Material och metod

Den här licentiatavhandlingen består av två projekt:

Delstudie I är en tvärsnittsstudie som fokuserar på status av rotfyllda tänder i en svensk vuxenpopulation, och data kommer från Jönköpingsundersökningen 2023. Bitewing- och apikalröntgenbilder på rotfyllda tänder granskas med avseende på periapikalstatus och rotfyllningskvalitet. För bedömning av periapikalstatus används Periapical index (PAI). Rotfyllningskvaliteten bedöms dikotomt adekvat/inadekvat, och de granskade faktorerna är rotfyllningens täthet och avståndet från röntgenologiskt apex.

Delstudie III är en uppföljningsstudie på resultat av rotbehandlingar i allmäntandvården i Sverige. Alla patienter som år 2023 fick minst en tand rotfylld av en allmäntandläkare vid Folktandvård Region Jönköpings län, Folktandvård Region Östergötlands län eller Folktandvård Region Kalmar län, kommer kallas för en 3-års uppföljning av de rotfyllda tänderna. Undersökningen kommer att bestå av en klinisk och röntgenologisk (intraoral) undersökning och patienterna kommer skatta ev. smärta på en numerisk skala (Numeric Rating Scale) från de rotfyllda tänderna. Resultaten av rotbehandlingar kommer bedömas med avseende på periapikalstatus, tandöverlevnad, smärta och rotfyllningskvalitet.

Kontaktperson