Fakta

Projekttid: 2021-2027

Forskare:

Maria Björk, Docent, Forskningsgrupp CHILD, Hälsohögskolan, Jönköping University

Malin Stensson, Docent, Forskningsgrupp CHILD, Centrum av Odontologi och Oral Hälsovetenskap , Hälsohögskolan, Jönköping University

Luc Marks, Professor, Specialisttandläkare, University of Antwerp, Antwerp, Belgium

Henrik Berlin, Assistant professor, Specialisttandläkare inom pedodonti, Malmö University

Elisabete Rebotim, Doktorand, Hälsohögskolan, Jönköping University

Finansiär: Hälsohögskolan, Jönköping University

I Sverige föds cirka 140 barn med Downs syndrom varje år, vilket motsvarar ungefär 0,16 % av alla barn i landet, med regionala variationer. De flesta barn med Downs syndrom har en ökad risk för medicinska problem som kan påverka munhälsan. Det har också rapporterats att individer med Downs syndrom har en hög förekomst av bettavvikelser som kräver ortodontisk behandling. Vidare är syn- och hörselnedsättningar, tillsammans med intellektuell funktionsnedsättning, vanliga och kan ha en negativ inverkan på kommunikation, vilket i sin tur kan skapa hinder för barnets delaktighet och tillgång till tandvård.

För barn med funktionsnedsättningar har strukturella faktorer inom vårdsystem visat sig påverka tillgången till sociala och habiliterande insatser. Detta kan även påverka hur barn med DS får tillgång till tandvård. Ett intressant och viktigt fynd från en tidigare studie inspirerade och motiverade denna forskning: föräldrar ifrågasätter om deras barn med DS har samma möjligheter till ortodontisk vård som barn med typisk utveckling. Dessutom fastslår FN:s konvention om barnets rättigheter att alla barn har samma rätt att delta i tandvårdsprocedurer.

Motiv till studien

Syftet med detta forskningsprojekt är att undersöka underlättande och hindrande faktorer för att barn med Downs syndrom ska erhålla den tandvård de har rätt till, med särskilt fokus på ortodonti (tandreglering).

Material och metod

Enkäter till vårdnadshavare och tandvårdspersonal. Intervjuer med ungdomar med Downs syndrom och deras vårdnadshavare.

Kontaktperson